Summering och mål för 2020

Summering av 2019

2019 kan nog summeras genom fyra bolag: Chromogenics, Inzile, Ferroamp och Quickbit. Vid starten av året bestod portföljen av cirka 18 bolag. I slutet av 2019 består den ursprungliga portföljen på Nordnet endast av Ferroamp och Quickbit. På grund av att de flesta inköpen till portföljen 2019 gjordes i den stora dippen i december slogs årets uppsatta mål (+25 %) med råge ganska fort i början av året.

Portföljens utveckling under 2019

Dåliga beslut

Gjorde sedan ett par dåliga beslut på rad genom att gå all in i Chromogenics och gambla med teckningsrätter under sommaren. Beslutet i sig att gå all in i Chromogenics kändes rätt vid tidpunkten, men helt oväntat annonseraes en offensiv emission. Kursen dök mot den lågt satta emissionskursen och årets uppgång gick upp i rök. Att gambla med teckningsrätterna var nog det dummaste beslutet och är en av de stora lärdomarna jag tar med mig från 2019.

Vändningen

Självklart var det svårt att hitta motivation efter debaklet med Chromogenics och den misslyckade handeln med teckningsrätterna men skam den som ger sig! Såg tidigt potential i Ferroamp, som mer eller mindre stod still kursmässigt även fast all kommunikation tydde på fina resultat. Köpte på mig en ganska stor mängd teckningsrätter (Ferroamp TO 1) under en längre period och det dröjde flera månader innan Ferroamp (är i dagsläget upp 200 %) riktigt tog fart!

Ferroamp Elektronik TO 1 utveckling under 2019

Var inte med i Inzile:s IPO men följde bolaget direkt efter börsnoteringen och kursen gick långt under noteringskursen de inledande månaderna. Likt Ferroamp var det inte direkt några dåliga nyheter som kommunicerats ut, Valde att gå in med en större summa för att jag gillade produkten, ledningen och tajmningen. På samma sätt som i Ferroamp köpte jag teckningsrätterna som mer eller mindre var gratis under denna period.

Inzile tog även dem ett skutt i november och tillsammans med Ferroamp stod de för merparten av portföljens avkastning 2019.

Lärdomar från 2019

Det har varit väldigt påfrestande psykiskt att ha en så pass konsoliderad portfölj som jag ändå haft under andra halvan av 2019. Dessutom diversifiera portföljen eftersom kan det bli aningen långtråkigt att ha så få bolag i portföljen, speciellt när det är en lång period av stiltje mellan rapporter och pressmeddelanden. Daytraiding eller korstiktigt gambling kommer jag undvika framöver eftersom hittils har resultaten varit under all kritik under 2019.

Portföljmål under 2020: Devsesifiera portföljen och öka antalet bolag avsevärt, dels för att minska risken även men även för att det är mycket roligare att följa fler bolag på nära håll (skin in the game).

Försöka vara lite mer långsiktig (ha tålamod) i mina innehav och lita på min initiala bedömning vid inköpet eftersom det svänger fort i småbolagsaktierna.

Avkastningsmålet kommer att vara 50 % under 2020 och även om det gick bra under 2019, kommer en mer devserisfierad portfölj troligtvis ge en lägre avkastning men minska risken och volatiliteten.

Resultat för mål 2019 och nya mål för 2020

  • Totalt 85,000 sidvisningar
  • Annonsintäkter på 100:-/mån
  • Inleda ett samarbete
  • 500 följare på Facebook
  • 1500 följare på Twitter
  • Småbolagsportföljen får en avkastning på 25 % (finns kommenterad den inledande summeringen).
  • Raketportföljen får en avkastning på 50 % (avveklade denna tidigt för att endast ha en portfölj)

Målen publicerades den 2:a januari 2019 och kan läsas mer i detalj här: https://smabolagsraketer.se/smabolagsraketers-mal-for-2019/

Resultat

Totalt 85,000 sidvisningar (Uppnåddes inte)

Att uppnå 85,000 sidvisningar under 2019 var ett väldigt högt uppsatt mål och lyckades bara generera 52131 antal sidvisningar under 2019. Den största anledningen till att antalet visningar inte blev större var antalet publicerade inlägg under 2019 (66 st varav 25 st i december).

Mål för 2020: Målet för 2019 var väldigt ambitiöst och väljer att revidera ner målet för 2020 till endast 70,000 visningar. Målet känns realistiskt så länge jag publicerar inlägg regelbundet under 2020 vilket är målet.

Annonsintäkter på 100:-/mån (uppnåddes)

Annonsintäkterna är självfallet inte astronomiska men slog årets mål och slutade på 150:-/mån. Får väl vara nöjd med resultatet eftersom det iaf betalar driften för hemsidan och ger några hundringar som går till att köpa bildrättigheter till omslagsbilderna (när jag väljer att lyxa till det).

Mål för 2020: Väljer att öka målet till 200:- /mån under 2020 och det hade varit väldigt kul om jag kunde uppnå detta.

Inleda ett samarbete (Uppnåddes inte)

Tyvärr har jag inte inlett något större samarbete men börsdata var snälla och gav mig en sex månaders premium prenumeration (inga förväntade motprestationer) när jag hörde mig för om ett samarbete.

Mål för 2020: arbeta mer aktivt för att inleda ett samarbete, det kan vara allt från gästinlägg, annonsering, sponsring osv.

500 följare Facebook (Uppnåddes inte)

Småbolagsraketer har både en facebooksida (300 som gillar) och en facebookgrupp (255 medelmmar) med namnet småbolagsraketer. Målet var att Facebooksidan skulle få 500 följare vilket inte uppnåddes under 2019. Har ärligt talat inte lagt så stor tid på dessa sidor förutom att publicera innehållet från smabolagsraketer.se. Har lagt avsevärt mycket mer krut på Twitter under 2020. Planen är att bygga upp framförallt småbolagsraketers-gruppen till något större framöver eftersom mina inlägg inte direkt är välkomna i de övriga facebook-grupperna (bannas direkt när jag lägger in ett inlägg, även om jag tycker det länkas hej villt i dessa grupper till diverse sidor). Till en början kommer jag granska alla inlägg som önskas publiceras i gruppen för att hålla en viss kvalitet på inläggen.

Mål för 2020: bibehåller målen från 2019 och vill ha 500 följare/medelmmar i varje grupp/sida.

1500 följare Twitter (uppnåddes)

Twitter har varit mitt huvudmedium för kommunikation under 2019 och kommer vara det även 2020. Målet om att uppnå 1500 följare kändes aningen högt när det sattes men lyckades samla ihop över 2000 följare precis innan 2019 var slut.

Mål för 2020: dubbla antalet följare till 4000 st från 2000.

Följa gärna mig på Facebook , Twitter eller Instagram!

Med vänliga hälsningar
Niclas Vestlund/Småbolagsraketer.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.