Varför äger jag Proethos fond?

Obs detta är ett betalt samarbete med Proethos fond.

1.Inriktning

Proethos fond investerar i lösningen på klimatkrisen” och för er som följt mig vet om mitt stora fokus på cleantech-investeringar generellt. För mig är en investering i Proethos eller cleantech-bolag en investering med hjärta och hjärna. Det finns nog inget område kommande åren där tillväxten kommer vara bättre och dessutom för en bra sak.

2.Långsiktighet

Proethos har en väldigt långsiktigt strategi som sig bör när man investerar i lösningen på klimatkrisen. Som förvaltaren Magnus själv säger, att om vi ska gå mot ett mer hållbart samhälle de kommande 10-15 åren krävs det enorma investeringar som kommer hamna i sol, vindkraft, elektrifiering och alternativ till kött osv. Därför är det troligt att tillväxten och avkastningen inom just dessa områden/sektorer kommer att vara högre under den här tiden. Det är ju bara kolla på trycket hos solenergibolagen som får tacka nej till ordrar för de inte kan möta efterfrågan. Hur EU kommer satsa på vätgas framför rysk gas framöver osv.

3.Låg avgift

Personligen tycker jag att det är svårt att hitta en fond med lägre avgift mot vad man får. Avgiften i i Proethos är endast 0,65 % och lägre på plattformar som bla SAVR 0,61 %. Vid långsiktigt sparande är avgiften väldigt viktig eftersom den äter upp en viss del av avkastningen på sikt.

4.Diversifiering

Proethos har i dagsläget hela 77 innehav i fonden (2021-12-31). Magnus och Proethos fond har faktiskt alla innehav listade på sin hemsida inom de olika segmenten fonden investerar i. Proethos har även ca 20 % i räntebärande tillgångar. Just mängden innehav i kombination med de räntebärande tillgångarna tycker jag ger fonden en bra diversifiering. Dessutom tycker jag fonden har en bra fördelning mellan vindkraft, solenergi, vätgas, elektrifiering osv.

5.Topp tio innahav

6.Summering

Själv äger jag Proethos fond i ett långsiktigt fondsparande på SAVR och har lagt 20 % av min premiepension i Proethos fond.

Avslutning

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.