Del två: Presentation, finanser och timing

Vid en investeringen i ett småbolag behöver du lägga ner avsevärt mycket mer tid på att analysera bolaget, än vid köp av ett större bolag. Den främsta källan till information är tidigare årsredovisningar och rapporter. Granska affärsidén och om värderingen är tilltalande i dagsläget eller om du bör avvakta ett kursfall. Se några konkreta tips nedan.

Titta på presentationer av bolagen

Personligen letar jag alltid upp den senaste presentation av bolaget (se bild två) som oftast går att hitta på Youtube. Genom presentationen går det oftast att få ett intryck av bolaget VD men även hur bolaget ser ut i nuläget (om presentationen är någorlunda ny). Det går även titta på gamla presentationer och se om bolaget håller sina ord.

Exempel som Stora Aktiedagen i Göteborg

Granska bolagens ekonomi

Som alltid vid investeringar i aktier gäller det att granska bolagets ekonomi. Jag skulle säga att det är extra viktigt när det gäller småbolag, nedan är några saker att titta extra på:

-Är bolaget skuldsatt är det viktigt att man har positivt kassaflöde och följ trenderna i omsättning, bruttomarginal och vinstutveckling.

-Titta även på det finansiella om det kan vara så att en hög omsättningstillväxt inte är organisk utan att man helt enkelt köper tillväxt och ökar skuldsättningen omotiverat. Sker det under längre tid och skulderna regelmässigt ökar är det en tydlig varningsklocka.

-Räcker pengarna till för att bolaget ska bli lönsamt eller behöver finanserna stärkas upp genom exempelvis emissioner.

Taima investeringen

Personligen tycker jag att det är väldigt svårt att pricka in ett perfekt köpläge i småbolagen men det är ju halva tjusningen med att investera i småbolag. Detta gör att en grundlig undersökning/utvärdering av aktien/bolaget innan köp kanske ger dig en “edge” när det är dags att investera i ett småbolag. Alternativt kan du kontinuerligt göra inköp i bolaget över tid för att minimera chanserna att investera i fel tidpunkt.

Följa gärna mig på Facebook , Twitter eller Instagram!

Med vänliga hälsningar
Niclas Vestlund/Småbolagsraketer.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.