Portföljstrategi

Det är dags att testa en lite mer striktare portföljstrategi eftersom det har varit lite väl många in/ut ur bolag på senare tiden. Dessutom är det skönt med lite struktur och ordning i portföljen, det blir även lättare att ta hem vinster och portföljen tar inte lika stor skada när ett bolag går ner (likt när jag var all in i Chromogenics). Strategin är fortfarande under uppbyggnad men kommer försöka hålla mig till detta upplägg fram tills årsskiftet och kontinuerligt utvärdera hur det går.

Fördelar:

  • Lättare ta hem vinster eftersom det ingår i strategin
  • Struktur på hur många innehav portföljen har
  • Portföljens resultat blir mer stabilt (lägre risk) över tid med mindre svängningar.
  • Fler bolag i portföljen eftersom jag har en uttalad strategi att ha 15 bolag portföljen. Det är ganska påfrestade att bara ha ett eller två bolag i portföljen.

Nackdelar

  • Potentiella vinster kan bli lägre eftersom jag måste sälja av när innehaven drar iväg (om det gör det dvs).
  • Fler bolag att hålla reda på.
  • Att ha 10 % i likviditet istället för att låta dem arbeta.
  • Högre courtage.

Upplägget

Större delen av portföljen kommer bestå av fyra bolag jag tror mest på (4 x 10 %). Under dessa bolag finns åtta potentiella toppbolag (8 x 5 %) och avslutningsvis har vi ett antal bolag jag har under bevakning (5 x 1 %) . Dessutom kommer jag sträva efter att alltid ha 10 % av portföljens värde i likviditet. Avslutningsvis kommer 5 % av portföljens innehav bestå av Xact utdelningsfond.

Big rocket

Dessa fyra bolag är de jag tror har störst potential i nuläget, det kan både vara på kort eller lång sikt.

Mid rocket

Mid rocket består av åtta utvalda bolag som alla har potential att bli en big rocket men även om de har otur halka ner till en Small rocket.

Small rocket

Uteslultande bevakningsposter med potential att byta plats med något bolag i Big eller small rocket.

Likviditet

Väljer att ha 10 % av portföljen tillgängligt eftersom det alltid upp möjligheter att investera i nya bolag eller utöka i redan befintliga. Att bibehålla 10 % likviditet kommer nog bli den största utmaningen eftersom jag alltid gillat att vara fullinvesterad.

Xact Högutdelare

Att ha med Xact högutdelare är ett lite långsiktigare tänk för att generera kassaflöde till portföljen. Har inte tid att även titta på utdelningsbolag därför väljer jag att investera i Xact Högutdelare istället. Utdelningarna kommer att växa med småbolagen och jag har beslutat att aldrig sälja något utav fondens innehav utan insättningar till portföljen får justera procentenheterna istället. Skulle väl kunna säga att det är en småbolagsFIRE 🙂

Vad händer nu?

Kommer påbörja processen att utforma portföljen och köpa in Big,Mid och Small rockets bolag under de kommande veckorna och återkommer i nästa inlägg med vilka bolag som kommer ingå under de olika kategorierna.

Följ gärna Småbolagsraketer på SharevilleFacebook eller Twitter

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.