Tario plattform för handel med onoterat

Bakgrund Tario

Idag är möjligheterna till att handla med onoterade aktier mycket begränsade. Det är svårt att hitta motparter, innebärande att man i dagsläget antingen måste hitta köparen/säljaren själv, alternativt kontakta en bank eller mäklare. Detta tillvägagångssätt är ineffektivt och limiterat till just den bankens/mäklarens nätverk.

För att göra handel med onoterat mer lättillgängligt har vi skapat Tario. Tario är en plattform man kan använda för att sälja och köpa onoterade aktier. Vi erbjuder en öppen och transparent marknad med avsikten att bidra till ökad likviditet och med förhoppning om att sänka tröskeln för investeringar i onoterade aktier!

Presentation av Tario


Intervju med Tario:s VD Tarek

Hej Tarek,

Kul att träffas, berätta, vem är du och vad har du för bakgrund

Tarek heter jag, är 38 år gammal och har jobbat med finans i ca 11 år, med fokus på Private equity parallellt med CFD:er.

Vad är problemet idag inom private equity som gör att en lösning som Tario Behövs?

Problemet idag inom private equity är att man som investor har väldigt svårt, om inte omöjligt att få en klar bild över transaktionsflödet, pris och volym i ett aktiebolag. 

Varför det är så här är helt enkelt för att det varit alldeles för lite fokus på andrahandsmarknaden. Det skapar extrem spread i kursen, nåt som kan vara skadligt för entreprenörerna bakom bolaget. Erfarenhetsmässigt så vet man att det är en av anledningarna till att många har skyggat undan onoterade aktier och därmed missas många goda investeringsmöjligheter.


Hur stor är private equtiy marknaden ? 

Det är många tusen anställda i portföljbolag så det är en viktig del av ekonomin.

Bara i sverige så utgör private equity och venture capital säkerligen några procent av BNP i alla fall.

Hur löser Tario problemet och hur fungerar det ? 

Det Europeiska PSD2 direktivet har öppnat upp för tredjeparter, vilket har gett oss tillgång och möjlighet att skapa Tario. Via API:er kan vi nå ca 2300 banker runtom i Europa, detta ger oss tillgång till en enorm marknad. Och ju fler användare desto mindre spread, som skapar en hälsosam andrahandsmarknad för onoterade innehav. 

Ambitionen är att skapa en infrastruktur där man som investor, baserad till exempel i Frankrike, som intresserar sig för en liten startup i Uppsala, ska kunna investera i bolaget via Tario, lika enkelt som vi köper Tesla via Nordnet. 

Spännande hur långt har ni kommit idag ?

Tario har idag tillgång till alla avstämningsbolag. Men det som kommer va unikt med Tario är marknaden för privata aktiebolag, den lösningen jobbar vi med och beräknas vara klar senast Q2-21. Tanken är att vårat första privata aktiebolag i Tario kommer vara Ilonsi AB.


Vill ni investera i Tario?

Äger själv aktier i Ilonsi AB sedan deras kampanj på foundedbyme och ska bli intressant att följa dess utveckling som första privata aktiebolag på Tario lite längre fram. Det kommer finnas möjlighet att delta i en privat finansieringsrunda inom kort. Vet ni redan nu att ni vill investera så kan ni maila mig på [email protected], annars håll utkik på twitter eller instagram!

Följa gärna mig på Facebook , Twitter eller Instagram!

Med vänliga hälsningar
Niclas Vestlund/Småbolagsraketer.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.